De cijfers: het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland neemt af
PRESENTED BY oplichting.com

DEEL DEZE INFOGRAPHIC OP JOUW SITE DOOR DE CODE TE KOPIËREN

De cijfers: het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland neemt af

Misdaad is er in alle soorten en maten: van fietsdiefstallen (pas op, je tweewieler is niet altijd veilig!) tot ernstige grote vergrijpen. Maar vrees niet! Wij nemen je op deze pagina mee in de cijfers van het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland en geven je een paar handige tips! Met dit beetje extra kennis over de meest voorkomende misdrijven, kun je je kans om slachtoffer te worden, verkleinen.

In vergelijking met 2013 is het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland met een kwart afgenomen. Waar dit aantal in dat jaar nog ruim boven de miljoen lag, was dit in 2023 ruim 800.000. Het aantal geregistreerde misdrijven per inwoner ligt in verhouding het hoogst in Noord-Holland. Dit blijkt uit cijfers van Politie Nederland.

Preventiemethoden

Er zijn tal van soorten misdrijven. Van fietsendiefstal tot een groot vergrijp en van fraude tot cybercriminaliteit. Criminaliteit is niet alleen een probleem van de politie; het is een kwestie waarbij de hele gemeenschap betrokken is. Buurtgroepen en samenwerkingsverbanden tussen politie en lokale gemeenschappen hebben hun effectiviteit bewezen in het verlagen van criminaliteitscijfers. Het delen van informatie en het bewust maken van burgers over preventiemethoden speelt hierbij een cruciale rol.

Kijk om je heen

Het aantal misdrijven daalt in Nederland en dat willen we graag zo houden! Hier zijn vier concrete tips om de kans op het worden van slachtoffer van een misdrijf te verkleinen:

  1. Wees alert: Dit klinkt misschien als een no-brainer, maar het is verrassend hoe vaak we door onze routines vergeten om alert te blijven. Of je nu door een drukke straat loopt, op een terrasje zit, of thuis ontspant, let op je omgeving en de mensen om je heen. Dit geldt dubbel en dwars in het openbaar vervoer of op andere plekken waar veel mensen samenkomen. Zakkenrollers en dieven zoeken vaak naar makkelijke doelwitten – mensen die afgeleid zijn door hun telefoon of duidelijk niet opletten.
  2. Versterk je online beveiliging: cybercriminaliteit is een groeiend probleem, met hackers die steeds slimmer worden. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts en overweeg tweefactorauthenticatie waar mogelijk. Wees ook voorzichtig met de informatie die je online deelt, vooral op sociale media. Denk goed na voordat je persoonlijke informatie, zoals je adres of vakantieplannen, openbaar maakt.
  3. Beveilig je eigendommen: investeer in goede sloten voor je fiets en huis. Een stevig fietsslot is een must in Nederland, waar fietsdiefstal aan de orde van de dag is. Voor je huis kun je denken aan extra veiligheidsmaatregelen zoals tijdschakelaars voor je verlichting (om aanwezigheid te simuleren als je weg bent), alarmsystemen, of zelfs een simpele deurbelcamera.
  4. Sluit je aan bij de buurtwacht: samenwerken met de lokale politie kan ook helpen om een veiligere gemeenschap te creëren.