Home

Wat betekent de overstap van Lewis Hamilton voor het nieuwe seizoen?

Laatste update: mei 2024
Eind januari 2024, vlak voor de start van het Formule 1 seizoen, liet 7-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton een bom vallen. Na vijf jaar McLaren, maakte deze uitzonderlijke coureur in 2013 zijn overstap naar het raceteam van Mercedes. Nu elf jaar later kondigt hij aan dat hij vanaf volgend jaar een jongensdroom gaat waarmaken. Hij zal vanaf seizoen 2025 deel uitmaken van het Ferrari-team, waar hij een contract van drie jaar in de wacht sleepte.

Ferrari formula one

Wie is Lewis Hamilton?

Lewis Hamilton werd geboren in Engeland in 1985. Net zoals veel collega’s veroverde hij via zijn successen in het karten en overwinningen in Formule 3, een zitje in de koningin van de autosport, Formule 1. Zijn eerste race in die sport was de Australische Grand Prix van 2007. Hamilton startte op de vierde plaats en haalde er ook al meteen zijn eerste podiumplaats. De toenmalige teamgenoot van wereldkampioen Alonso finishte er als derde.

Zijn carrière in een notendop

Hij haalde als jonge coureur ook in de drie volgende wedstrijden een podiumplaats. Dat zorgde voor zijn eerste record, de jongste rijder ooit die de leiding in het algemeen klassement neemt. Dat record stond tot dan op naam van Bruce McLaren, de stichter van het team waarvoor hij toen reed. Hij kreeg op het einde van dat jaar ook drie awards. Eén voor beste beginneling, beste Britse competitierijder en beste internationale competitierijder. De toon voor zijn verdere carrière was meteen gezet.

In 2008 schreef hij de eerste wereldtitel op zijn naam. McLaren was toen een van de topteams, samen met Ferrari, Red Bull en Mercedes GP. Na enkele mindere jaren, vooral getekend door tegenslagen, stapte Hamilton over naar Mercedes als vervanger van Michael Schumacher. Het team is voluit bekend als Mercedes AMG Petronas Formula One Team. Lewis Hamilton zou onder leiding van teambaas Toto Wolff met Mercedes nog 6 wereldtitels halen als racer, en daarbovenop zorgen voor acht wereldtitels voor de beste constructeur.

De succesreeks werd onderbroken door rivaal Max Verstappen. Het was tijdens de laatste wedstrijd van 2021 dat onze landgenoot net voor de neus van Hamilton zijn achtste titel wegkaapte. Het was de eerste titel voor Max, die er ondertussen drie op een rij heeft.

De afsluiting van het vorige seizoen

In seizoen 2023 eindigde Hamilton op de derde plaats. Hij moest alleen de twee Red Bull rijders laten voorgaan. Een hele prestatie, want het zag er tijdens het begin van het seizoen niet zo uit. Hamilton leverde een ware inhaalprestatie, maar de dominatie van de RB19 was ongenaakbaar. Het bleef voor de liefhebbers van sportweddenschappen bij onze legale Nederlandse bookmakers, een boeiend jaar. Behalve de eerste plaats was de rest van de competitie ongemeen spannend.

Waarom koos Lewis Hamilton voor Ferrari?

Het is blijkbaar de droom van iedere Formule 1 rijder om ooit in het knalrood over de circuits te razen. Terwijl het halen van een plaatsje bij een van de andere renstallen al een bijna onmogelijke taak is, ligt voor velen de ambitie nog hoger. Deel uitmaken van de Scuderia Ferrari is een jongensdroom van bijna iedere autocoureur.

De legende “Scuderia Ferrari”

Het is het oudste nu nog bestaande Formule 1-team, opgericht in 1929 door Enzo Ferrari zelf. 15 wereldkampioen titels binnen, en werden 16 keer de beste constructeur. Legendes als Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Niki Lauda, Jody Scheckter, Michael Schumacher en Kimi Räikkönen zorgen mee voor de onsterfelijkheid van deze constructeur.

Ook al zakte het team wat weg in 2020 naar de zesde plaats, zijn ze nu weer helemaal terug. De eeuwige top drie lijkt verdeeld te worden onder Red Bull, Mercedes en Ferrari. Vaak een tweede plaats, maar nummer één zit er sinds 2008 blijkbaar niet meer in. Is het om hierin verandering te brengen dat de Scuderia naar Lewis Hamilton grijpt? We zullen het ontdekken in het seizoen 2025. We komen dan te weten of er dat jaar voor vuurwerk zal gezorgd worden. Wie weet een eerste plaats bij de constructeurs en het recordaantal wereldtitels voor Lewis Hamilton.

Heeft de overstap gevolgen voor het nieuwe seizoen?

Hamilton en Wolff blijven elkaar prijzen voor de geweldige samenwerking en resultaten die ze boekten gedurende meer dan een decennium. Het is altijd moeilijk om het hoofd te moeten buigen voor een sterkere tegenstander, zeker na zoveel jaar overheersing. Mercedes heeft de afgelopen twee jaar die krachtige tegenstander moeten verdragen in Red Bull.

Christian Horner staat daar aan het roer sinds de oprichting in 2005. Ze behoorden sinds hun beginjaren bij de top. Maar de afgelopen drie jaar zijn wel de kers op de taart. Drie keer wereldkampioen met Max Verstappen, en twee opeenvolgende constructeurstitels.

De voorspellingen

Toto Wolff laat zich echter niet uit het veld slaan. Hij beweert in de pers dat zijn team geleerd heeft uit de fouten van de afgelopen jaren, en de innovaties van aartsrivaal Red Bull. Hij beweert dat de W15, hun bolide voor het nieuwe seizoen, er helemaal klaar voor is. Als we de voorspellingen van onze bookmakers bekijken zien we toch dat opnieuw Red Bull de gedoodverfde favoriet is. Hun berichten over de nieuwe RB 20 bolide lijken er weer op te wijzen dat ze wat verrassingen in petto hebben.

McLaren wordt bij de organisatoren van sportwedden op nummer twee gezet, Mercedes op drie en voor Ferrari wordt de vierde plaats voorspeld. Op 2 maart zal er veel duidelijk worden. Op die dag opent de competitie met de GP van Bahrein. Wij wachten nog even met ons oordeel tot de eerste resultaten bekend zijn. Dan kunnen we zien wat de verschillende constructeurs kunnen betekenen voor de sport dit jaar.

Wat verwachten we in het nieuwe seizoen van Hamilton?

Waar we wel vrij zeker van zijn, is dat Lewis Hamilton zich niet zal laten beïnvloeden door zijn toekomstige overstap naar Ferrari. Een racer van zijn kaliber bezit genoeg professionaliteit om zich niet door emoties te laten meeslepen. Hij rijdt dit jaar nog voor Mercedes, en we zijn ervan overtuigd dat dit opnieuw met volle overgave zal zijn.

Je mag niet vergeten dat behalve talent, Formule 1-coureurs ook over een flink ego beschikken. Iedere wedstrijd is belangrijk, en er wordt iedere GP volop gegaan voor de podiumplaatsen. En als Mercedes werkelijk de W15 als geheim wapen kan inzetten zal Hamilton ook niet aarzelen om voor zijn achtste wereldtitel te gaan. Het belooft opnieuw een superspannend jaar te worden. Zal de overheersing van Red Bull blijven duren, of zorgen Mercedes, Ferrari of zelfs McLaren voor de verrassing van het nieuwe seizoen? Volg het bij onze legale Nederlandse bookmakers!